Imbir i jego właściwości

imbir sproszkowany

Imbir to jedna z roślin bez której ludzie wielu narodowości nie wyobrażają sobie gotowania ani nawet codziennego życia. Najbardziej powszechny jest w Azji, w której dodaje się go do praktycznie każdej potrawy. Ponadto jest on uważany za świetny środek na przeziębienie oraz mdłości. Robi się z niego napary, spożywa na surowo, dodaje do orientalnych potraw. Imbir możemy dziś bez problemu kupić w lepiej zaopatrzonych sklepach spożywczych lub na jarmarkach.

Imbir z powodzeniem można traktować jako naturalny środek przeciw bólowy. Ostatnie badania świadczą o jego przeciwzapalnych i przeciwbólowych właściwościach, a co najważniejsze nie wykazuje on skutków ubocznych jak leki z takim samym zastosowaniem.

Ponadto imbir, poprzez pobudzanie wydzielania śliny i soku żołądkowego ułatwia trawienie i leczy wzdęcia. Łagodzi również mdłości, poprawia apetyt oraz działając odkażająco i odświeżająco dba o higienę jamy ustnej. Sproszkowany imbir można więc z powodzeniem wykorzystać płucząc nim bolące gardło roztworem przygotowanym ze szklanki wody i dwóch łyczek przyprawy. 

Do wielu zalet imbiru zaliczyć można również to, że poprawia on koncentrację i pozytywnie wpływa na ukrwienie mózgu poprawiając również wydajność, a także jego wpływ na polepszenie krążenia krwi.

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>