Szparagi i ich właściwości 

Właściwości szparagów

Sezon na szparagi potrwa jeszcze maksymalnie kilka tygodni, bowiem zazwyczaj trwa od połowy kwietnia do połowy lipca. Cenimy je ze względu na walory smakowe, niską kaloryczność i łatwość w przygotowaniu. Rozróżniamy szparagi zielone, białe (hodowane bez dostępu do światła) oraz nieco mniej popularne – fioletowe.

Do największych zalet szparagów trzeba zaliczyć to, że poprawiają pracę nerek, przyspieszają drenaż limfatyczny oraz wydalanie toksyn z organizmu. Ponadto są one traktowane jako środek leczniczy w schorzeniach układu krążenia, a znajdująca się w ich składzie asparagina obniża ciśnienie tętnicze, rozszerza naczynia krwionośne i usprawnia pracę serca.

Szparagi to bogate źródło cennych składników mineralnych i witamin. Są doskonałym źródłem kwasu foliowego, witaminy A, witaminy z grupy B, witaminy C oraz wapnia i błonnika. Poza tym charakteryzują się niską kalorycznością, zawierają jedyne 18 kcal na 100g.

Do niezbyt przyjemnych skutków jedzenia tych warzyw zaliczyć trzeba zmianę zapachu moczu, który po 30 minutach po ich spożyciu nabiera nieprzyjemnej woni. Dzieje się tak za sprawą związków powstałych podczas rozkładu asparaginy i S-metylmetioniny do: metanotiolu, dimetylosulfidu, dimetylodisulfidu, dimetylosulfotlenku, dimetylosulfonu i bis-(metyltio) metanu. Badania wykazują, że zmiana zapachu moczu zachodzi u każdego kto spożywa szparagi ale tylko część z nas jest w stanie wyczuć tez zmiany – jest to związane z czynnikami genetycznymi.

Szparagi to pyszne warzywa, które przynajmniej według mnie są dostępne zdecydowanie za krótko. Przez cały swój sezon, każdego dnia znajdują się na moim talerzu i są podstawą zdrowego odżywiania. Fit przepisy które znajdują się na wielu blogach kulinarnych w Internecie, bardzo często zawierają właśnie te pyszne i cenne warzywa. Coś musi w tym być :)

Jak gotować szparagi?

Szparagów nie powinno gotować się zbyt długo. Po odcięciu zdrewniałych końcówek i obraniu dolnej części szparaga, należy wrzucić jej do osolonej wody i gotować ok. 12 minut (białe) lub do 8 minut (zielone).

 

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>